Zeg het met (kerst)bloemen.

Buitenverkoop door bloemisten, onder voorwaarden, tóch weer toegestaan.

De afgelopen dagen is Lokaal Liberaal door diverse bloemisten uit de hele gemeente Stichtse Vecht benaderd met het verhaal dat zij handhavers van de gemeente over de vloer hadden gekregen. De mededeling was dat de verkoop van kerstbomen en bloemen buiten per direct gestaakt moest worden. Dit ondanks het feit dat met de laatste lockdownregels -in principe- bloemenverkoop buiten wel degelijk toegestaan leek te zijn. Dat werd ook nog eens bevestigd door een brief van minister Wiebes (EZ) en door de branchevereniging VBW naar alle bloemisten gecommuniceerd.

Kortom: totale verwarring. Hoe zaten de regels nu echt in elkaar en waarom was de gemeente Stichtse Vecht zo streng?

Lokaal Liberaal raadslid Onno Tijdgat heeft zaterdag 19 december, na een rondje langs bloemisterijen om feiten te verzamelen, meteen burgemeester Ap Reinders om opheldering gevraagd. Ook raadslid Pim van Rossum van het CDA deed een duit in het zakje. Het woord coulance viel. De onverwachte sluiting begon ook op sociale media rond te zoemen.

In eerste instantie vernamen wij dat de regels van de rijksoverheid bepaalden, dat, afgezien van reeds afgegeven vergunningen voor standplaatsen, of verkoop vanaf eigen terrein, buitenverkoop op gemeentegrond niet was toegestaan; daarvoor was een vergunning nodig, maar die regel je niet 1-2-3. Wel werd later in de week een nadere duiding van die regels verwacht. Kortom, veel bloemisten mochten niet voor de deur hun waren aanbieden.

Vanmiddag, woensdag 23 december, liet de burgemeester weten dat er inmiddels een verduidelijking van de regels is: bloemenverkopers moeten nog steeds een (standplaats)vergunning aanvragen voor buitenverkoop maar kunnen in afwachting daarvan toch nu al één en ander verkopen. Voor locaties waarvan op voorhand al duidelijk is dat er niet vergund kan worden blijft het geldende verbod van kracht.

Dat is goed nieuws!

Lokaal Liberaal is blij met dit lichtpuntje.

Fijne kerstdagen!

Persbericht VBW

Brief minister Wiebes Aanscherping uitzondering winkelopening

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven