Motie Lokaal Liberaal – Bijzondere status voor graven van Molukse KNIL-Militairen met 32 stemmen in de gemeenteraad aangenomen

Onno Tijdgat heeft tijdens de raadsvergadering van 30 maart 2021 de motie “Bijzondere status voor graven van Molukse KNIL-Militairen” ingediend. 
Hieronder leest u zijn betoog:

Allereerst wil ik mijn dank uitspreken aan fractiegenoot Hans van Maanen en de heer Metekohy uit Breukelen voor hun bijdragen en nuttige contacten bij de totstandkoming van deze motie. Het eerste idee is al in april vorig jaar ontstaan, en door de actualiteit van de open brief dient Lokaal Liberaal deze vandaag in.

Deze motie staat in een historische context die mij ook persóonlijk wat doet. Mijn vader is in 1933 op Java geboren. Mijn opa was gemobiliseerd KNIL militair. In 1948 zijn opa en zijn 3 zonen, getraumatiseerd door de oorlog, naar Nederland gekomen, alwaar er niet zo veel aandacht was voor mensen uit De Oost. Ik kan daarom de emoties in de Molukse gemeenschap wel goed begrijpen.

De motie is met 32 van de 33 mogelijke stemmen aangenomen door de gemeenteraad van Stichtse Vecht.  


M.-17.1-Lokaal-Liberaal-inzake-KNIL-graven

Eerder deze maand ondetekende ook burgemeester Ap Reinders de brief aan de burgemeesters van Nederland die oproept voor erkenning leed Molukkers. 

Zie het artikel op VARNWS van 21 maart j.l. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven