Met de auto richting Kockengen, het zonnetje lacht de lucht is blauw. De weilanden liggen er groen, maar zompig bij. Bij het binnen rijden zie je de vaart al hoog water hebben en in Kockengen zelf staan de straten blank. Automatisch ga je langzamer rijden. We komen op de afgesproken parkeerplaats welke volledig blank staat. We kijken elkaar aan en zwijgend trekken we onze schoenen en sokken uit. Met de broekspijpen opgerold tot de knieen stappen we de auto uit, het water in…
Dat was zomer 2014, nu is het 2015 nog geen jaar later, onder dezelfde lachende zon en blauwe lucht. Ditmaal met de fiets op weg naar een informatieve ochtend over het project: Kockengen Waterproof.
We worden ontvangen met koffie en taart en we krijgen toelichting bij het project en inzicht in de werkzaamheden.
In de jaren voor ons zijn de straten al meerdere malen opgehoogt, daarom worden er nu asfalt- en funderingslagen van meer dan een meterdik aangetroffen. Dat deze zware straten voor extra snelle verzakking zorgden, dat is wel duidelijk. Deze lagen worden vervangen door licht materiaal met daarop een klinker bestrating. Per m2 is er straks een gewichtsbesparing van 1000 kilo. Dit zou goed moeten zijn voor 25 jaar langzaam zakken. Daarna is er weer onderhoud nodig, welk zal bestaan uit straten beetje ophogen en klinkers opnieuw neerleggen.
De verzakking legt ook druk op, of beter: trekt aan, de kabels en leidingen van nuts-bedrijven. Deze kunnen met de huidige werkzaamheden aangepakt worden.
De kosten zijn voor de Nuts bedrijven, aldus de projectleider.
Voor de Kockenezen betekend het dat de straat nu hoger ligt dan hun tuinen, dus opvullen maar. En een geheel nieuwe tuin aanleggen, kosten zijn voor de inwoners zelf. Er wordt wel aarde aangeleverd om tuinen te verhogen. Belangrijk is dat het gebeurd, anders lopen de opgehoogde wegen weer uit naar de zijkanten.
Er is nu een klein stukje pilot gebied voor 80% af, de geleerde lessen en omstandigheden worden meegenomen naar de de andere gebieden die de komende jaren worden opgehoogd.
Het ophogen, samen met goede gemalen, werkende pompen en minder water van buitenaf, moet er voor zorgen dat Kockengen weer normaal haar regenwater kan verwerken.