Oost-Kanaaldijk, 80 km/u behouden.

oostkanaaldijk

Na het plegen van groot onderhoud heeft de gemeente, conform de richtlijnen van het GVVP (Gemeentelijke Verkeers- en Vervoerplan), de snelheid van de Oost-Kanaaldijk tussen Loenen en Nigtevecht naar 60 km/u verlaagt.

Deze verlaging was al in het voorjaar 2014 aangekondigd en is sindsdien bestreden door bewoners langs het kanaal, agrariërs, bedrijven, de dorpsraad, dagelijkse forensen en dorpsbewoners uit Loenen en Nigtevecht.

De snelheidsbeperking wordt door de gemeente opgelegd uit het oogpunt veiligheid, de weg is niet breed genoeg volgens de huidige richtlijnen voor 80 km/u en verbreden is niet mogelijk. Daarom 60 km/u en er komen 15 drempels om dit af te dwingen.

Vooral de drempels zijn een doorn in het oog van de bewoners, dit vanwege de extra slijtage aan landbouwvoertuigen en vrachtauto’s, hulpdiensten worden gehinderd en extra milieu belasting.
De bezwaren van de inwoners, bedrijven zijn echter technisch ongegrond verklaard.

Nu rest er de vraag in de gemeenteraad: wat willen we?
Er zijn drie opties:
1. 60 km/u vlak,
2. 60 km/u drempels
3. 80 km/u zoals het altijd geweest is.

Bij optie 1 creëert de gemeente een vlakke rechte weg van 5 kilometer, waarbij de snelheid niet geloofwaardig is met de snelheid die de weg oproept om te gaan rijden.

Bij optie 2 wordt de snelheid afgedwongen door drempels en zal er tussen de drempels een racevlak ontstaan.  Over verdere ongemakken en bezwaren van zoveel drempels hoeven we niet uit te wijden.

Bij optie 3 hebben we een snelheid welke past bij het wegdek, een snelheid die er al tientallen jaren geldt. De weg staat na al die jaren niet als onveilig bekend, zelf niet met de staat van onderhoud van de afgelopen jaren.

Lokaal Liberaal vindt dat er op de Oost-Kanaaldijk tussen Loenen en Nigtevecht, de snelheid van 80 km/u behouden kan worden.

Terug naar boven