Het college van Stichtse Vecht heeft een startnotitie gemaakt welke op verzoek van Lokaal Liberaal is behandeld in een commissie: ‘Klimaatneutraal 2030’. In deze startnotitie wordt de doelstelling: ‘Op het grondgebied van de gemeente Stichtse Vecht wordt in 2030 evenveel energie duurzaam opgewekt als aan energie wordt verbruikt.’ vermeld. Dit is zeer ambitieus!
Natuurlijk, alles begint met ambitie, maar deze strandt nu in mooie woorden. Zowel financieel, als in de uitvoering komt niet naar voren hoe we het gaan doen, wat het betekend. Ja, we gaan naar een routekaart en er komt vast een milieucoach, of twee.
Om deze doelstelling te bereiken, moet er een grote hoeveelheid schone energie worden opgewekt op ons grondgebied. Om een beeld te geven van hoe dit te realiseren voor 2030, is er in de notitie een opsomming gemaakt: 25 grote windmolens van 3 MW ( 100 meter hoog) samen met 30 hectare zonnestroominstallaties op bedrijfsdaken, 80 hectare zonneparken, 14 biomassacentrales en 6 biovergistingsinstallaties. Maar er kan ook gekozen worden om 8 km2 aan zonnevelden op onze gemeentegrond aan te leggen.
Is dit alles genoeg? Vanuit omliggende gemeenten zijn er nieuwsartikelen verschenen dat soortgelijke maatregelen per gemeente dubbel uitgevoerd moeten worden om hun vergelijkbare klimaatdoelstelling te halen. En dan is het nog niet eens in 2030 en nog niet eens wetend tegen welke prijs.
In de notitie zijn er nog geen plekken aangegeven waar bijvoorbeeld de windmolens geplaatst gaan worden, niets waar de zonneparken in de gemeente kunnen komen. Niets over de hoeveelheid biomassa die verbrand gaat worden en waar die vandaan gaat komen. Wie neemt nu echt het voortouw, wie loopt de risico’s en wie gaat het financieel dragen? Niks van dit alles wordt ook maar een beetje helder gemaakt. Vergelijk het met een fair-trade status, het klinkt mooi, maar er zit weinig concreets achter.
Maar is dit ook begrijpelijk misschien? Want het is uiterst complexe materie en het vereist draagvlak. En wat er geldt: Hoe concreter de plannen, des te hoger de weerstand. Zodra er daadwerkelijk aan een transitie wordt gewerkt, dan gaat het pas beginnen. College partijen die nu dit ‘plan’ omarmen, zullen zich gaan keren tegen de uitvoering. Tegen die windmolens op land, tegen biomassacentrales, tegen biovergistingsinstallaties en ook tegen voetbalvelden vol zonnepanelen in ons buitengebied. Des te duidelijker het wordt, des te groter de weerstand dus.
Maar het college gaat eerst beginnen met een startbijeenkomst. Vol met positieve krachten, goed nieuws en saamhorigheid van de belangstellenden. Met al deze positieve energie maken we de routekaart naar dit vaststaande klimaatneutraal einddoel. Maar ook met die routekaart wordt dit einddoel niet haalbaar. Te ambitieus. En is dat dan een goede start?
Moeten we wel positief blijven? Ja Natuurlijk! Maar als we echt iets willen bereiken, als we echt willen overgaan op schone energie, als we echt klimaatneutraal willen worden, dan zullen we om te beginnen heel reëel moeten zijn. Juist zeggen dat het een lange en moeilijke weg is, áls je dit wilt. Dat we misschien moeten wachten op nog nieuwere technieken die ons verder kunnen helpen op dit onderwerp.
Lokaal Liberaal vindt dat we resultaat kunnen bereiken als we met de juiste realiteit onze energiebehoefte gaan invullen voor de toekomst. Vertel hoe het zit en houd niet een worst voor, ook niet bij je eigen volgelingen. Maar bovenal: stel haalbare doelstellingen, dan gaat het onderwerp meer leven en kunnen er wellicht echt stappen gezet worden.
Namens Lokaal Liberaal,
Ronald van Liempdt
De startnotitie zelf is nog te vinden op:
https://stichtsevecht.raadsinformatie.nl/document/5741606/3/Startnotitie%20Klimaatneutraal%202030